Xavier Villanueva: "La Casa Batlló sempre s'està restaurant"

Xavier és arquitecte i membre de l’equip de restauració de la Casa Batlló. Des de 2013 és el director d’obres de la Casa i coordina les intervencions de conservació i rehabilitació de l’edifici, així com el respecte dels criteris patrimonials exigits en un monument que és herència de la humanitat. En aquesta entrevista ens explica els antecedents d’aquesta restauració, la seva evolució i els reptes presents i futurs.

 

Quines intervencions s’estan duent a terme actualment?Estem restaurant els revestiments de la Planta Noble, és a dir, recuperant l’estuc original de parets i sostres de la planta principal de la Casa on vivia la família Batlló.  D’altra banda, hem començat els treballs de conservació i manteniment de la façana. Aquesta és la cara visible de la restauració, la que veu el visitant. Però també estem recuperant nombrosos elements funcionals i decoratius: llums, portes i finestres, arrambadors, peces de ceràmica i ferro…

Quan va començar la planificació de l’actual restauració de la Casa Batlló?Fa 5 anys vam desenvolupar el que anomenem un Pla Director, que és el que marca què som, què volem ser, com hem d’evolucionar i, sobretot, quins són els criteris d’intervenció patrimonial i arquitectònica que cal respectar. Aquest document està aprovat per les diferents institucions de patrimoni i permet a qualsevol persona que intervingui compartir els mateixos criteris. Es va fer un treball molt important de dos anys que va consistir a radiografiar l’edifici des de 1875, abans que fos la Casa Batlló com la coneixem avui.  Partint de la base d’aquest primer document es van definir els compromisos que s’assumien a curt, mitjà i llarg termini. Ara estem treballant en les fites a curt termini, una fase que durarà uns 3 o 4 anys.

Donar visibilitat als visitants és un gran repte

Què s’ha fet durant aquest temps?Destacaria intervencions relacionades amb els subministraments d’aigua i electricitat, el reforç d’estructures i la millora dels sistemes de detecció i extinció de foc. També hem intervingut al terrat, millorant l’impacte mediambiental de les últimes intervencions… Ara estem en un moment molt bonic i emocionant, ja que estem treballant alhora en la restauració de la Planta Noble i de la façana, dues de les joies més destacades d’aquest edifici.

 

 

Parla’ns de la restauració de la façana.Realment no és una restauració sinó una intervenció que té com a objectiu la seva conservació i manteniment. Realment la façana la vam restaurar l’any 2001. Ara la revisarem per comprovar que tot el que vam fer fa 17 anys ha tingut el comportament adequat i verificar que no hagin aparegut patologies noves.

Com es fa aquesta verificació?Escoltant la façana. Per a això piquem amb cura la façana per detectar ecos. Quan hi ha un eco, hi ha un problema. Significa que el recobriment ondulat que va fer Gaudí s’està desprenent de la façana original. En aquest cas s’ha de reparar.

I les fases següents?Primer procedim a la neteja. Eliminarem el 100% de la brutícia, bàsicament pols i contaminació. També restaurarem les balconades, tant els elements de pedra com les baranes de ferro colat. Després protegirem els 5 tipus d’elements que trobem a la façana: ceràmica, pedra, fusta, vidre i ferro. Cada material requereix el seu propi tractament.

Quins són els reptes de la intervenció a la façana?Recuperar la màxima originalitat i preservar la deterioració natural dels elements externs. A part, hem dissenyat un passeig perquè els visitants puguin caminar per una de les bastides i apropar-se a la façana, veure-la de prop, sentir-la… És una experiència única que a més hem situat a la part superior, en una de les zones més emblemàtiques i espectaculars.

I quins són els reptes de la Planta Noble?Molts. Per començar hi ha la qualitat de l’estuc, el seu procés d’elaboració i la seva varietat cromàtica. En una sala trobem tons ataronjats i vermellosos, una altra mostra tons rosacis, una altra és gris i blavosa… Cada espai que restaurem és diferent i ha sofert diferents nivells d’intervenció durant el passat, fet que afegeix complexitat al procés.

Un altre repte afegit, no?Sí, donar visibilitat als visitants és un gran repte. Anem restaurant cada sala en diferents moments i hi ha un treball molt important de planificació de cada tancament… A part, hem desenvolupat diferents iniciatives per explicar i donar visibilitat a la restauració.

Quins són aquestes iniciatives?Hem col·locat plafons amb finestres circulars perquè el visitant vegi com treballa l’equip de restauració i hem projectat diferents túnels transparents perquè se submergeixin de ple en aquesta intervenció. Tenim tauletes amb informació, diferents streamings que mostren el procés en viu i personal preparat específicament per resoldre qualsevol dubte que el visitant tingui sobre la restauració.

I quan acabarà la restauració?Mai! La Casa Batlló sempre s’està restaurant. Després d’aquesta fase n’hi ha moltes d’altres esperant. Com et deia, aquestes són les primeres fites d’un projecte de molta més envergadura. A més, encara hi ha molts misteris per resoldre en aquesta Casa. Cada vegada que fas un forat et trobes una sorpresa.

I per acabar, quins seran els propers passos?Doncs de moment no en puc parlar. Però puc assegurar-te que seran sorprenents i que milloraran alhora tant la qualitat de la visita com la conservació de la Casa.

 

T'informem que Casa Batlló si utilitza cookies de tercers per obtenir informació dels usuaris que accedeixen al web. Si vols més informació clica aquí

Los ajustes de cookies de esta web están configurados para "permitir cookies" y así ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues utilizando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en "Aceptar" estarás dando tu consentimiento a esto.

Cerrar