La Casa Batlló s'uneix al Programa de Voluntaris del Patrimoni Mundial de la UNESCO

Joves de tot el món coneixeran de primera mà el procés de restauració i el model de gestió d'aquesta obra d'Antoni Gaudí

El Programa de Voluntaris del Patrimoni Mundial de la UNESCO ha inclòs el projecte “The Restoration of Casa Batlló, from inside to beyond its walls” en la seva campanya de 2019, sent la primera vegada en la història d’aquest programa que s’inclou un lloc a Espanya. Aquesta iniciativa de la UNESCO, iniciada el 2008, promou la participació de joves en diferents tasques relacionades amb la conservació, difusió, gestió i sensibilització del valor universal excepcional dels béns Patrimoni Mundial.

Cada any la UNESCO accepta poc més de 50 projectes a nivell mundial d’entre més de 1.000 llocs amb possibilitats de presentar projectes, ja sigui perquè estan inscrits com a Patrimoni Mundial o en l’anomenada Llista Indicativa que inclou els que aspiren a ser-ho en el futur . L’avaluació de les propostes passa per un rigorós procés de selecció que busca ser representatiu de totes les regions del món i inclou béns naturals, culturals i mixtos.

D’entre els 48 béns inscrits per Espanya, mai en la seva història s’havia inclòs un d’ells en aquest prestigiós programa, de manera que la Casa Batlló, inscrit en 2005 dins de les Obres d’Antoni Gaudí, és pioner en aconseguir aquesta distinció. Aquest fet reforça el seu compromís per preservar aquest bé Patrimoni Mundial i contribuir a la conscienciació de les noves generacions i en la formació de joves que a través d’aquest projecte aprendran i contribuiran al mateix temps en la sorprenent restauració iniciada l’any 2018.

El projecte acceptat per la UNESCO preveu la participació de 10 joves de diverses nacionalitats en diferents tasques d’aprenentatge i implementació de les tècniques de restauració i documentació que s’estan duent a terme a la Casa Batlló. Dins de les activitats que es desenvoluparan destaquen les tasques de documentació de la Casa Batlló, un taller de restauració de trencadís, una visita especialitzada a la Casa i un taller del seu model de gestió privada.

El projecte es realitzarà del 12 al 23 de novembre de 2019 i comptarà amb el partenariat de l’ONG alemanya European Heritage Volunteers i el suport del Ministeri d’Educació i Cultura d’Espanya, la Comissió Nacional d’Espanya per a la cooperació amb la UNESCO, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Institut Amatller d’Art Hispànic.

Els interessats a participar hauran de contactar amb l’Amilcar Vargas, responsable de Patrimoni Mundial de la Casa Batlló i coordinador del projecte, escrivint al correu amilcar@casabatllo.cat