Casa Batlló rep la Menció Especial en el Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic 2021

La Menció Especial de Restauració s'atorga a la intervenció de Casa Batlló que des del punt de vista tècnic i metodològic ha destacat per la seva qualitat, precisió i respecte.

El projecte de restauració de Casa Batlló, dirigit per Xavier Villanueva, Ignasi Villanueva, Mireia Bosch i Ana Atance, ha estat guardonat per oferir una restauració respectuosa i tècnicament d’alta qualitat, el que fa possible el ressorgiment d’un projecte inicial que ha desaparegut parcialment i aconsegueix la recuperació d’una obra alterada, respectant la seva identitat.

Casa Batlló acabada de restaurar, un viatge als orígens.

El visitant veurà la millor versió de la Casa Batlló, ja que el 2017 es va iniciar unes de les restauracions més impressionants realitzades per la família Bernat des de la seva adquisició el 1995. El projecte de restauració ha permès la recuperació dels estucs originals de Planta Noble, el descobriment i reproducció dels arrambadors així com la recuperació de llums i diferents elements decoratius amb ple respecte a l’obra arquitectònica original i preservant l’autenticitat de la mateixa. Finalment, destaca la restauració de la façana principal que es va dur a terme de gener a maig de 2019, i que va involucrar a professionals de 7 gremis diferents que van intervenir en ella per netejar-la, restaurar-la i aplicar diferents tècniques de conservació; un procés especialment complex a causa de l’ús dels 5 materials que la componen (pedra, ferro, ceràmica, vidre i fusta), cadascun dels quals va requerir un tractament específic.

El Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, organitzat pel COAC (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya) i AADIPA (Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic) va donar a conèixer els finalistes i premiats el passat 17 de juny en el marc de la V Biennal Internacional d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic.

Per divulgar aquests històrics treballs de restauració, la Casa Batlló ha desenvolupat un microsite (https://www.casabatllo.es/ca/restauracio/) entrevistant experts i documentant les restauracions realitzades en Planta Noble i façana, així com el treball de diferents artesans en la recuperació d’elements decoratius originals.