La Casa Batlló fa història en l'art digital: l'NFT de Refik Anadol, subhastat a Christie's

L'obra, inspirada en la façana de Casa Batlló, es va subhastar el 10 de maig per 1,38 milions de dòlars durant la gran setmana de vendes de Christie's, en la qual la Marilyn de Warhol es va vendre per 195 milions de dòlars.

L’obra digital “Living Architecture: Casa Batlló”, una representació de la icònica façana de la Casa Batlló creada pel director i artista new media turc-americà Refik Anadol, sota la iniciativa de l’entitat, ha recaptat 1,38 milions de dòlars (1,3 milions d’euros) i un 10% es destinarà a la Associació Aprenem Autisme, i la Fundació Adana, especialitzades en el suport a la neurodiversidad. L’obra ha format part de la subhasta: 21st Century Evening Surt que ha tingut lloc en la seu de Christie’s a Nova York aquest passat 10 de maig. Aquí es pot veure el vídeo de la subhasta (a partir de 01.40:50).

“Living Architecture: Casa Batlló” ha estat l’únic NFT en la sèrie de subhastes de la cèlebre “Christie’s Spring Marquee Week” (9-14 de maig). Els lots inclouen obres de Warhol (amb la seva “Shot Sage Blue Marilyn”) que ha batut rècords en la història de l’art amb 195 milions de dòlars de recaptació, així com obres de Van Gogh, Monet, Rothko, Picasso, Basquiat o Banksy. (Aquí el detall de les obres).

L’obra subhastada és un NFT dinàmic, una peça pionera que canvia en temps real depenent de les dades ambientals recollides a la ciutat i les efemèrides que se celebren en la façana de la Casa Batlló (Sant Jordi, Nadal, encesos socials…). Per a completar l’experiència immersiva de l’obra d’art, el centre d’innovació digital de Firmenich, D-LAB, ha utilitzat dades visuals d’imatges de la casa combinats amb descriptors olfactoris específics de Barcelona, per a crear una fragància guiada per la Intel·ligència Artificial que representa l’olor de la casa.

Subhasta de l’obra “Living Architecture” de Refik Anadol a Christie’s, Nova York, el passat 11 de maig.

Segons Gary Gautier, Director General de la Casa Batlló: “L’aposta de la Casa Batlló amb l’art digital continua en el nou espai casabatllo.io, on en breu es llançaran noves vendes digitals de col·leccions d’artistes convidats, entre ells el propi Refik Anadol, sempre vinculades a donacions a institucions relacionades amb la neurodiversitat.”

L’artista pioner en Intel·ligència Artificial Refik Anadol apunta: “Vivim en una era de tecnologia realment avançada, però encara no sabem com recordar adequadament el nostre passat i herència. I crec que aquest projecte és un gran exemple de l’ús de la història i el Patrimoni, combinat amb la tecnologia i el futur. Per això, una de les raons per les quals aquest projecte és molt significatiu és per usar dades històriques amb respecte, però també combinar-los amb tecnologies futures com a AI Data, però també metavers, NFT i blockchain. El resultat és la imaginació emocionant, on veritablement passat i futur es connecten”

La Casa Batlló és el primer Patrimoni Mundial de la UNESCO reinterpretat en format NFT, amb una obra pionera que canvia en temps real a través de la Intel·ligència Artificial

L’obra romandrà exposada a la Casa Batlló i està inclosa en la visita cultural. Cal afegir que el gran públic va gaudir d’una versió de l’obra en un mapping que es va projectar sobre la façana de la Casa Batlló el passat 7 de maig davant 47.000 persones.


Imatge del mapping que Refik Anadol va projectar a la façana de la Casa Batlló el 7 de maig

Una donació històrica per a la neurodiversitat
Des de 2021 Casa Batlló compta amb tot un equip d’atenció al visitant, format per més de 50 persones neurodivergentes (amb autisme, dislèxia, dispràxia, TDAH, etc.), gràcies a l’aliança estratègica amb l’organització social Specialisterne. Per això, un 10% de la recaptació de la subhasta de l’obra es donarà a dues institucions locals especialitzades en l’atenció integral i el suport familiar a persones amb neurodivergencia: la Associació Aprenem Autisme, amb una assistència anual a més de 6.000 persones que treballen per la inclusió de les persones amb autisme a través d’un programa d’atenció familiar, i la Fundació Adana, que ofereix un tractament continuat a més de 900 nens i joves, des del diagnòstic precoç, fins al pla terapèutic.