10 curiositats de la Casa Batlló

Nombroses anècdotes i curiositats envolten aquesta obra mestra de Gaudí. N'hem seleccionat 10 especialment suggeridores per la seva creativitat, misteri o pel caràcter visionari de l'arquitecte català

L’alumne que va superar el mestre
La Casa Batlló no va ser una obra de nova construcció, sinó el resultat de la reforma d’un sobri edifici projectat l’any 1877 per Emilio Sala Cortés, qui curiosament va ser professor d’Antoni Gaudí durant els seus estudis d’arquitectura. Tot i que la idea inicial era enderrocar la Casa, gràcies a l’audàcia de Gaudí el projecte es va concretar en una reforma integral, transformant un edifici d’estil clàssic en una obra mestra del modernisme, plena d’imaginació i creativitat.

La difusió creativa de la llum
A la Casa Batlló, la llum natural arriba a tots els racons gràcies, en gran manera, a una claraboia principal i a dos patis centrals de tons blavosos per on es distribueix. En aquests patis, les rajoles superiors són més fosques que les inferiors i les finestres augmenten de grandària a mesura que anem descendint. Amb aquestes dues idees innovadores, la degradació del color i la grandària de les finestres, Gaudí va aconseguir repartir equitativament la llum per les diferents plantes.

Un sistema de ventilació eficient
Gaudí va concebre un original sistema de ventilació incloent diferents obertures a les finestres de la Casa. Aquestes obertures s’accionen manualment i permeten regular l’aire amb precisió sense necessitat d’obrir completament les finestres. Alhora, el disseny dels patis centrals per on entra la major part de l’aire ajuda a conservar la calor a l’hivern i a ventilar a l’estiu. El Gaudí enginyer va aconseguir el màxim confort seguint criteris d’eficiència energètica.

Pioner del reciclatge
El trencadís és un element fonamental en l’obra de Gaudí, i especialment de la façana de la Casa Batlló. Obtingut mitjançant peces de vidre i ceràmica de rebuig, va ser una de les tècniques preferides de l’arquitecte a causa de la seva sostenibilitat i valor estètic. A la Casa és un dels principals elements decoratius responsables de la llum i el color que emana de la façana. Gaudí, visionari, buscava la bellesa en equilibri amb la natura.

Una façana ondulada
Tot i que sovint aquest fet passa desapercebut, la façana de la Casa Batlló que veiem sobre la base de pedra té unes ondulacions que recorden un mar en calma i que provoquen un efecte lluminós tan especial com suggestiu. Aquesta peculiar superfície amb la qual es troba la llum, juntament amb els elements d’estil impressionista de la façana (trencadís, discos ceràmics, etc.), provoca un efecte bell i suggeridor, especialment a primera i última hora del dia.

Una experiència aquàtica
Nombrosos elements arquitectònics de la Casa Batlló estan inspirats en el món marí i en la mar Mediterrània. Però si hi ha un lloc on s’explicita aquest peculiar ambient és en el vidre catedral que hi ha al replà de cada planta. Si hi mires a través, sembla que estiguis submergit al mar, bussejant, o mirant la superfície d’un aigua cristal·lina que amaga meravellosos tresors a les seves profunditats…

Un animal viu (de l’espina d’un cetaci al ventre d’una balena)
Si Gaudí es va inspirar en la natura, la Casa Batlló sovint se’ns presenta com un organisme viu. Al vestíbul d’entrada a l’habitatge de la família Batlló, un dels primers elements que destaquen és la barana de fusta d’una sola peça, una meravella artesanal que ens recorda l’espinada d’un gran cetaci. A dalt, a les golfes, els arcs catenaris ens fan sentir dins del ventre d’una balena. Miris on miris, hi ha vida.

Una pell amb diferents colors
La restauració de la Planta Noble ha deixat al descobert el revestiment original de parets i sostres, mostrant un sorprenent estuc de diferent color segons la sala en la qual ens trobem. Tons rosacis, blavosos, terrosos o daurats es combinen a les diferents estances mostrant l’autèntica pell de la Casa: un secret amagat durant anys que et convidem a explorar.

Balconades plenes de misteri
Les balconades de la façana doten a la Casa Batlló d’una personalitat única. Sobre una base de pedra tallada en forma de petxina, s’alcen les baranes ondades de ferro colat. Les seves suggestives formes han propiciat interpretacions de tot tipus: hi ha qui hi veu màscares venecianes o qui hi veu calaveres i fins i tot tortugues! En qualsevol cas, potencien el caràcter suggestiu i creatiu de la Casa.

Una coberta llegendària
Entre altres denominacions, la Casa Batlló és coneguda com la “Casa del Drac” i el simbolisme de la seva façana es relaciona amb la llegenda de Sant Jordi, patró de Catalunya. Les teules de ceràmica que coronen l’edifici formen un mantell colorit i ondulat que recorda el llom d’un drac. Alhora, la creu de 4 braços simbolitzaria l’espasa que Sant Jordi li va clavar a l’animal per matar-lo. Per cert, pots acariciar-lo des del terrat. Està domesticat!