中文

Ets resident a Espanya?

Gaudeix d´un 2×1 en la nova visita immersiva a la Casa Batlló. Nens gratis fins a 12 anys.

PROMOCIÓ PER TEMPS LIMITAT I SEGONS DISPONIBILITAT

Un dia de celebració on les roses i els llibres es converteixen en els protagonistes

Cada 23 d’abril la festivitat de Sant Jordi, el dia del Patró de Catalunya, se celebra amb molt entusiasme i alegria per tal de perpetuar aquesta tradició que es basa en l’amor i la cultura.

Segur que des de ben petit/a que coneixes la llegenda de Sant Jordi, però… Sabies que Antoni Gaudí va plasmar la llegenda de Sant Jordi en l’arquitectura de la Casa Batlló?

La Llegenda de Sant Jordi

Però, comencem pel principi. La llegenda explica que fa temps, a Montblanc (Conca de Barberà), un drac ferotge capaç d’enverinar l’aire i matar amb el seu alè, tenia atemorits als veïns de la ciutat. Els habitants, espantats i cansats dels seus estralls i malifetes, van decidir calmar-lo tot donant-li de menjar a una persona al dia que s’escolliria per sorteig. Després d’uns quants dies, la mala sort va caure sobre la princesa.
Quan la princesa abandonava el castell i es dirigia cap al drac, un cavaller anomenat Sant Jordi, amb una brillant armadura i cavall blanc, va aparèixer de sobte per rescatar-la. Sant Jordi va alçar la seva llança i va travessar al drac, lliurant així a la princesa i als ciutadans de les seves urpes.De la sang del drac en va brotar un roser amb les roses més roges mai vistes. Sant Jordi, triomfant, va tallar una rosa per oferir-li a la princesa.

La mítica llegenda està representada a la Casa Batlló a través de la façana i en dos espais concrets del seu interior. A la teulada podem veure com el llom del DRAC cobra vida amb les teules ceràmiques en forma d’escates i, a la vegada, com és travessat per la Creu de quatre braços que evoca la LLANÇA vencedora de Sant Jordi. A l’últim pis ens trobem amb un balcó en forma de flor que fa al·lusió al BALCÓ DE LA PRINCESA.

Si seguim baixant veurem com als pisos inferiors de la façana, se situen les restes de les víctimes del drac en forma de CALAVERES als balcons i a la tribuna en forma d’OSSOS.

Al vestíbul privat d’accés l’habitatge de la Família Batlló, s’hi ubica una escala en la que la fusta està treballada per a recordar les vèrtebres d’un animal que, segons la cultura popular, podria referir-se a l’espinada de la CUA DEL DRAC. Per últim, a les golfes, la sala principal d’arcs catenaris evoca la CAIXA TORÀCICA d’un animal de grans dimensions.

LLANÇA DE SANT JORDI

LLANÇA DE SANT JORDI

Creu de quatre braços

DRAC

DRAC

Teules en forma d’escates

CAIXA TORÀCIA DEL DRAC

CAIXA TORÀCIA DEL DRAC

Sala d’arcs catenaris

BALCÓ DE LA PRINCESA

BALCÓ DE LA PRINCESA

En forma de flor

CALAVERES

CALAVERES

Balcons que figuren les restes de les víctimes del drac

CUA DEL DRAC

CUA DEL DRAC

Vestíbul d’entrada a l’habitatge dels senyors Batlló

OSSOS

OSSOS

Columnes que s’assemblen a les restes de les víctimes del drac

Les roses solidàries de Sant Jordi a la Casa Batlló

Com bé saps, regalar roses és allò més significatiu d’aquesta festivitat. Per aquest motiu, el passat 23 d’abril la Casa Batlló va oferir la possibilitat d’adquirir una rosa solidària a un preu voluntari.
Gràcies a la participació de les persones, la rosa solidària de 2016 va recaptar 12.700 euros que va donar íntegrament a Arrels Fundació. Aquesta Fundació fa més de 25 anys que ajuda a les persones en risc d’exclusió social i la Casa Batlló va voler aportar aquest granet de sorra de la mà de tots els voluntaris que van adquirir la seva rosa de Sant Jordi.

El Dia del llibre

A més a més, el 23 de abril és el Dia Mundial del llibre promogut per la UNESCO des de l’any 1995. És per això que aquest dia, a més de l’intercanvi de roses, regalar llibres és la forma de commemorar una de les tradicions més arrelades dins la cultura catalana. Cal afegir, que s’ha convertit des de fa anys en un dia clau per aconseguir les últimes novetats literàries , les edicions especials o la firma i dedicatòria del teu autor preferit.
Des de la botiga online de la Casa Batlló pots regalar llibres sobre arquitectura, història, art i disseny. Pots trobar les novetats sobre les últimes obres literàries que tracten el món Gaudí i Modernisme en tots els idiomes i per a tots els públics a la botiga online!

Activitats de Sant Jordi

A Catalunya les celebracions de Sant Jordi són molt pintoresques i de tot tipus. Durant la “Setmana Medieval de Montblanc”, per exemple, hi ha actes i representacions teatrals i musicals que inunden els carrers d’aquest municipi per tal de celebrar i reviure la llegenda. Al casc antic hi ha una portalada anomenada Portal de Sant Jordi, per la qual es diu que en va sortir el cavaller després de matar a la ferotge bèstia.

A Barcelona, els carrers principals com les Rambles, el Passeig de Gràcia i la Rambla Catalunya, destaquen per la quantitat de gent que hi passeja i es va aturant a les parades de venda de roses i llibres.

La Casa Batlló, com a metàfora de la llegenda i la representació gràfica que exposa la seva arquitectura, també se suma a la celebració tot guarnint-se amb vestit de gal·la. El 23 d’abril de 2016 la Casa Batlló, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, es va despertar amb una capa de roses per celebrar la història d’amor de Sant Jordi i oferir un espectacle visual als ciutadans els quals es van quedar fascinats i amb cara de sorpresa!

També et pot interessar