antecedentes-casa-batllo

L’edifici

La Casa Batlló, situada al cor del Passeig de Gràcia, és una apologia de l'alegria. Una casa que és un univers simbòlic, un llenç d'inspiració marina, un món oníric que, amb els seus elements orgànics, evoca la natura o suggereix elements fantàstics.

A més del seu valor artístic, l'obra té una gran funcionalitat, més pròpia del nostre temps que d'èpoques anteriors. Fins i tot, algunes persones hi han vist elements precursors de les avantguardes arquitectòniques de finals del segle XX.

Destaca per les seves formes orgàniques, per la innovació dels conceptes emprats, per la metodologia utilitzada.

LA FAÇANA

Al nivell de la planta noble, Gaudí va incorporar una gran tribuna –per veure i per ser vist– que sobresurt uns metres damunt el Passeig de Gràcia. Hi va afegir també uns finestrals de grans dimensions i de forma ovalada. També hi va introduir columnes de pedra, amb forma d'ossos, balcons amb forma de màscares (ratpenats?). L'edifici està coronat per una teulada espectacular que, conformat per grans escates,
+

La Casa Batlló, situada al cor del Passeig de Gràcia, és una apologia de l’alegria. Una casa que és un univers simbòlic, un llenç d’inspiració marina, un món oníric que, amb els seus elements orgànics, evoca la natura o suggereix elements fantàstics.

A més del seu valor artístic, l’obra té una gran funcionalitat, més pròpia del nostre temps que d’èpoques anteriors. Fins i tot, algunes persones hi han vist elements precursors de les avantguardes arquitectòniques de finals del segle XX.

Destaca per les seves formes orgàniques, per la innovació dels conceptes emprats, per la metodologia utilitzada.

LA FAÇANA

Al nivell de la planta noble, Gaudí va incorporar una gran tribuna –per veure i per ser vist– que sobresurt uns metres damunt el Passeig de Gràcia. Hi va afegir també uns finestrals de grans dimensions i de forma ovalada. També hi va introduir columnes de pedra, amb forma d’ossos, balcons amb forma de màscares (ratpenats?). L’edifici està coronat per una teulada espectacular que, conformat per grans escates, simula el llom d’un drac i una torre de la qual sobresurt una creu de quatre braços que apunten als punts cardinals.

Va revestir tota la façana amb trencadís de vidre i discs de ceràmica per aconseguir una superfície ondulada. El resultat final és el que és: una obra desbordant, evocadora i suggeridora que tothom coneix i admira des de fa més d’un segle. Mite o llegenda, els nenúfars de Monet, un carnestoltes evocat per les màscares, el confeti, una teulada amb forma de barret d’arlequí, Sant Jordi que arriba de cop pel drac, l’espasa, les calaveres…

PLANTA NOBLE
Casa Batlló
És l’antic habitatge de la Família Batlló. Amb més de 700 m2 de superfície, és l’habitatge principal de l’edifici.

S’hi accedeix per un vestíbul privat esplèndid que recorda les grutes submarines del capità Nemo, amb lluernes que semblen closques de tortuga, parets de voltes de formes sinuoses i una escala espectacular.

El passamans tallat, de fusta noble, representa l’espinada d’un animal gran. Quan s’arriba al nivell de la planta noble, es troba un distribuïdor de dimensions generoses amb vistes frontals a la façana blava del celobert. Cap al Passeig de Gràcia hi ha el despatx del Sr. Batlló i un festejador o recinte ideal per fer la cort, a recer de la romàntica xemeneia en forma de bolet, franquejada, això sí, per sengles bancs, un per a l’espelma, l’altre per a la parella a la qual s’havia de vigilar.

A continuació, hi ha el gran saló que, amb tres espais connectats, és un aparador al Passeig de Gràcia amb grans finestrals pels quals entra la llum. Gaudí va crear grans portes de roure amb formes orgàniques en què va integrar vidres de colors. Aquestes portes, que separen alhora els tres salons, creen un espai únic ple de llum. El sostre de la casa, en al·lusió al mar, és totalment ondulat. En sobresurt un enginyós remolí que Gaudí aconsegueix a base d’un farcit d’espart i que evoca la força del mar.

GOLFES

Les golfes són un dels espais més singulars, una combinació exquisida d’estètica i de funcionalitat. Es tracta d’una zona de serveis per als inquilins dels habitatges de l’immoble amb safareigs, trasters… Es caracteritza per la senzillesa de les formes, la inspiració mediterrània a través del color blanc i per l’omnipresència de la llum. Destaca una successió de 60 arcs catenaris, que creen un espai que evoca el costellam d’un animal. Potser del drac situat al damunt, al terrat. S’hi accedeix a través d’unes escales helicoïdals.

TERRAT
Més a prop del cel, Gaudí desplega enginy, imaginació i creativitat a dojo. Es tracta d’un espai d’un gran valor poètic, amb una vista magnífica sobre Barcelona i que es converteix en un univers de formes, de siluetes i de textures. En destaca en especial el que es coneix popularment com el llom del drac, que caracteritza la façana. Gaudí representa l’espinada de l’animal amb teules de diversos colors cap a un costat i acolorida mitjançant la tècnica del trencadís cap a l’interior del terrat. A més, adornen el terrat quatre conjunts de xemeneies de formes sinuoses, estilitzades i policromàtiques en un coqueteig constant amb el firmament, dissenyades sàviament per impedir que l’aire rebufi enrere cap a dins. (I altra vegada, la funcionalitat!)

-
desembre 2017
divendres
15
Obert de 9h a 21h
(última entrada 20h)