antecedents-casa-batllo

Antecedents

Una casa convertida en obra d'art

La Casa Batlló està situada al Passeig de Gràcia, antigament la carretera que unia Ciutat Vella amb la Vila de Gràcia, avui plenament integrada com a barri de la ciutat.

Amb el desenvolupament del Pla Cerdà, a partir de la seva aprovació el 1860, el Passeig de Gràcia es perfila com l'eix principal en la urbanització de l'Eixample i és aquí que comencen a construir-se les residències de les famílies més eminents de la ciutat. L'artèria es converteix en un passeig per a vianants i cotxes de cavalls en el segle XIX i en avinguda principal per als automòbils a partir del segle XX.

L'edifici situat al número 43 del Passeig de Gràcia va ser construït originàriament per Emili Sala Cortés el 1877, quan a Barcelona encara no hi havia llum elèctrica. El va adquirir el Sr. Josep Batlló i Casanovas el 1903, que va encarregar a Gaudí unes obres que en principi consistien a enderrocar l'edifici, però finalment es va decidir reformar l’edifici. Es creu que abans hi devia existir una masia o casa de camp, ja que al soterrani encara es conserva l’espai del carner, la nevera dels vells temps.
+

La Casa Batlló està situada al Passeig de Gràcia, antigament la carretera que unia Ciutat Vella amb la Vila de Gràcia, avui plenament integrada com a barri de la ciutat.

Amb el desenvolupament del Pla Cerdà, a partir de la seva aprovació el 1860, el Passeig de Gràcia es perfila com l’eix principal en la urbanització de l’Eixample i és aquí que comencen a construir-se les residències de les famílies més eminents de la ciutat. L’artèria es converteix en un passeig per a vianants i cotxes de cavalls en el segle XIX i en avinguda principal per als automòbils a partir del segle XX.

L’edifici situat al número 43 del Passeig de Gràcia va ser construït originàriament per Emili Sala Cortés el 1877, quan a Barcelona encara no hi havia llum elèctrica. El va adquirir el Sr. Josep Batlló i Casanovas el 1903, que va encarregar a Gaudí unes obres que en principi consistien a enderrocar l’edifici, però finalment es va decidir reformar l’edifici. Es creu que abans hi devia existir una masia o casa de camp, ja que al soterrani encara es conserva l’espai del carner, la nevera dels vells temps.

Antoni Gaudí hi portà a terme una reforma integral entre el 1904 i el 1906. Mitjançant l’original reforma de la façana, la redistribució dels envans interiors i l’ampliació del celobert, Gaudí va fer una de les seves composicions artístiques més poètiques i inspirades.

Gaudí va treballar sense limitacions en la seva llibertat creativa per a la transformació d’un edifici d’obra civil construït originàriament el 1877.

La vorera sud del Passeig de Gràcia entre el carrer del Consell de Cent i d’Aragó representa avui dia una sola façana de cases mitgeres de principis de segle XX, construïdes pels arquitectes més destacats. Aquest tram es coneix com “La Mansana (o l’Illa) de la Discòrdia”. Arquitectes com Domènec i Montaner, Enric Sagnier, Puig i Cadafalch i Antoni Gaudí hi van edificar obres contigües que, en aquell moment, van competir pels premis urbanístics convocats per l’Ajuntament de Barcelona.

La façana ondulada, coberta de discos policroms de ceràmica vidriada i fragments de vidres trencats de diversos colors ha estat comparada pictòricament amb la sèrie d’olis de Claude Monet Les Nimfees (1840-1926).

El coronament de la façana amb l’aspecte d’un drac, la creu de quatre braços a la part superior d’una torreta cilíndrica que surt de la teulada i que podria representar l’empunyadura d’una espasa, com també les columnes amb aspecte d’ossos i els balcons de ferro que suggereixen calaveres, han donat lloc a interpretacions populars al voltant de la llegenda de Sant Jordi, patró de Catalunya.

Altres llegendes relacionen la façana amb elements del carnestoltes: el coronament de la façana sembla el barret d’un arlequí, el recobriment de trencadís de colors sembla confeti i la forma de les baranes, màscares.

A la ciutat és coneguda com la casa dels ossos, la casa de les màscares, la casa dels badalls, la casa del drac… L’espectacular façana no deixa ningú indiferent i fa que els vianants s’aturin a mirar-la a qualsevol hora del dia.

Més enllà de les interpretacions populars, la façana és una composició alegre, un gest còmplice de Gaudí a la humanitat. Quan rep la primera llum del matí, la brillantor i el centelleig li donen vida i un moviment harmònic i equilibrat, com si fos un element orgànic i viu en el paisatge urbà.

La Casa Batlló va deixar de pertànyer a la família Batlló en la dècada dels anys cinquanta, després de patir danys greus durant la Guerra Civil, quan va acollir un centenar de refugiats.

Des de la dècada dels noranta, la propietat està en mans dels propietaris actuals que han dut a termes les successives obres per recuperar i restaurar íntegrament la casa, tant l’estructura com els ornaments.
A partir de 1995, es desenvolupà una primera línia d’activitats que consistí en el lloguer de salons per a actes i convencions. El 2002, amb motiu de l’Any Internacional Gaudí, la Casa Batlló obrí les portes al públic per a visites culturals. Fins ara s’han continuat desenvolupant ambdues activitats amb un creixement constant i amb innovacions permanents de l’oferta i els continguts.

Actualment, l’edifici Casa Batlló és una de les icones de Barcelona i un dels atractius culturals i turístics més valorats. L’edifici està gestionat per la societat homònima Casa Batlló, S.L.U., que s’ha fet un nom de prestigi i de serietat, amb una gestió oberta i innovadora en tots els àmbits.

-