historia-casa-batllo

Casa Batlló

La joia de Gaudí

La Casa Batlló, construïda entre el 1904 i el 1906 al cor de la ciutat, és l'obra més emblemàtica del genial arquitecte català.


Gaudí va dotar la Casa Batlló d'una façana original, fantàstica i plena d'imaginació. Va substituir l'antiga façana per un nou conjunt de pedra i vidre. Va fer repicar els murs exteriors per donar-los la forma ondulada, que després va arrebossar amb morter de calç i cobrir amb trencadís de vidres de colors i discs de ceràmica.


A la part superior de la façana, la teulada té forma de llom d'animal i unes grans escates tornassolades. El coronament espinal està format per peces esfèriques de grans dimensions amb colors canviants d'un extrem a l'altre de tot el carener.


La gran tribuna del saló principal de la planta noble, que dóna al Passeig de Gràcia, es compon de finestres de fusta que s'accionen per pujar i baixar amb contrapesos, amb la particularitat que no hi ha muntants, de manera que es poden aixecar totes les vidrieres i tenir una obertura seguida, panoràmica, de tota l'amplada del saló.

+

La Casa Batlló, construïda entre el 1904 i el 1906 al cor de la ciutat, és l’obra més emblemàtica del genial arquitecte català.

Gaudí va dotar la Casa Batlló d’una façana original, fantàstica i plena d’imaginació. Va substituir l’antiga façana per un nou conjunt de pedra i vidre. Va fer repicar els murs exteriors per donar-los la forma ondulada, que després va arrebossar amb morter de calç i cobrir amb trencadís de vidres de colors i discs de ceràmica.

A la part superior de la façana, la teulada té forma de llom d’animal i unes grans escates tornassolades. El coronament espinal està format per peces esfèriques de grans dimensions amb colors canviants d’un extrem a l’altre de tot el carener.

La gran tribuna del saló principal de la planta noble, que dóna al Passeig de Gràcia, es compon de finestres de fusta que s’accionen per pujar i baixar amb contrapesos, amb la particularitat que no hi ha muntants, de manera que es poden aixecar totes les vidrieres i tenir una obertura seguida, panoràmica, de tota l’amplada del saló.

A la planta baixa, la planta noble i la primera planta, la façana incorpora columnes esveltes de pedra de Montjuïc, que perfilen formes òssies decorades amb elements florals típicament modernistes.

Les baranes dels balcons tenen forma de màscara i són de ferro colat en una sola peça. Estan fixades mitjançant dos punts d’ancoratge, de manera que una part sobresurt en voladís.

La façana és en conjunt una representació alegre, al·legòrica, amb elements orgànics, carregada de simbolisme i de colors, tot un espectacle a la ciutat que inspira els sentiments més sublims als qui la contemplen. La casa és un diàleg amb la llum i el color.

A la planta noble, residència de la família Batlló, Gaudí va crear una nova distribució amb envans de formes ondulades i va decorar les habitacions.

Des del vestíbul a la planta baixa, una reixa de ferro robusta separa l’accés privat cap a l’habitatge de la família Batlló. Una gran escala de fusta s’obre camí des d’un rebedor de sostres de volta, amb lluernes amb formes de closca de tortuga. Com si fos un passamans, l’espinada d’un gran animal tallat en fusta noble s’eleva per buits impossibles, dotant tota l’estança d’un ambient submarí que transporta al món fantàstic de Jules Verne. Aquí la idea de fons marí és molt versemblant, amb els cromatismes de la superfície del mar, la sorra, les boques marines.

L’habitatge familiar disposa d’un pati privat que dóna a l’interior de l’illa, a la sortida del menjador, a la zona més íntima de la casa.

A la banda del Passeig de Gràcia, hi ha el saló principal de la casa, format per un saló central i dos saletes laterals que es poden ajuntar per crear una gran estança a l’estil dels lofts actuals. A la part central, incorpora la gran tribuna, ja esmentada, que sobresurt cap al carrer.

El celobert és una part molt important de la reforma. Gaudí eixampla el celobert i el revesteix tot amb rajoles en relleu, en diversos tons de blaus, que són més intensos a la part superior i més clars a la part inferior. Aconsegueix així una distribució uniforme de la llum. Les finestres són més petites a la part superior on arriba més llum natural, mentre que, cap avall, es van fent més grans. La part inferior de les finestres té unes escletxes de fusta que es poden obrir o tancar per permetre una bona ventilació. A la part central del celobert hi ha la preciosa cabina original de fusta de l’ascensor que continua en funcionament.

La gran claraboia central consta de grans elements de ferro i de vidres, i cobreix el gran celobert eixamplat per Gaudí. Aquesta gran claraboia és per on entra la llum en cascada per tot el celobert.

La Casa Batlló és una obra mestra de forma, de color i de llum. Amb aquesta obra, Gaudí s’anticipa a la tesi del racionalisme, que arribarà trenta anys després amb la seva idea moderna de la ventilació.

L’obra en conjunt és un prodigi de disseny ornamental gràcies a l’eclosió dels oficis. Gaudí va treballar amb els millors artesans de tots els gremis. La transformació del ferro forjat, on la corba no solament és retòrica i estètica, sinó que també és un reforç estructural; treballs sinuosos de fusta com portes tridimensionals amb relleus sorprenents; vidrieres emplomades de colors, que tamisen la llum natural; rajoles ceràmiques amb relleus, elements ornamentals de pedra arenosa de Montjuïc… tot això ret compte del mestratge dels artesans de l’època.

Les golfes amb espais diàfans i ventilats, que recorden l’arquitectura mediterrània, criden l’atenció per l’estructura d’arcs. Des de la sala principal de les golfes, es pot observar el meravellós món orgànic de Gaudí. S’hi pot apreciar l’estructura de costelles i estèrnum que creen els arcs parabòlics, d’una gran modernitat, que sosté el terrat. Les escales helicoïdals que comuniquen amb el terrat tenen una gran nuesa estructural, i són també d’una gran potència. La barana de ferro de línies senzilles ja és per ella mateixa una escultura del segle XX.

Al terrat, el llom del drac, amb un important equilibri estètic de cara a la façana, cedeix el protagonisme davant els quatre grups de xemeneies sinuoses. Després de l’estètica, hi ha sempre la funcionalitat. El vent no podrà mai obstruir la sortida de fum gràcies a uns barrets a la part superior de les xemeneies, recobertes del mateix trencadís vidriat que la façana. Gaudí recobreix les superfícies corbes amb rajoles trossejades, com feien els bizantins.

En recórrer la casa, els detalls no deixen de sorprendre arreu. Les portes de cada pis s’identifiquen mitjançant lletres de trets modernistes, dissenyades per Gaudí especialment per a la Casa Batlló. Els vidres industrials als replans de l’escala de veïns són translúcids, però no transparents; permeten el pas de la llum amb discreció alhora que, segons com es miri, distorsionen els blaus del celobert en boniques ones d’aigua. Formes ergonòmiques en poms i passamans, lluernes i claraboies. És l’obra d’art total, l’artista intervé en tot: el disseny, el color, la forma, l’espai, la llum.

L’obra consta de planta baixa, planta principal amb pati, quatre plantes senceres, golfes i terrat, accés privat a la planta noble o principal, una escala de veïns que discorre per un celobert eixamplat i enrajolat artísticament com si es tractés d’un parament de façana exterior. Des del carrer s’accedeix a les cotxeres, arran de carrer, que s’endinsen ocupant la part subterrània del pati de la planta noble i des de les quals s’accedeix a les carboneres, a la part inferior.

En total, la casa té més de 5.000 m2 amb la façana al Passeig de Gràcia i la façana posterior al pati d’illa.

-
desembre 2017
divendres
15
Obert de 9h a 21h
(última entrada 20h)