Sagrada Familia

Història de la Sagrada Família

El temple expiatori de la Sagrada Família, la construcció del qual va començar l’any 1882, és avui dia un dels signes d’identitat de Barcelona, reconegut mundialment i visitat per milions de persones. La part construïda per Gaudí va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005. La Junta Constructiva espera concloure l’obra l’any 2026, quan es commemora el centenari de la mort de Gaudí.

L’any 1881, gràcies als donatius, l’Associació Espiritual de Devots de Sant Josep va comprar una parcel·la de 12.800 m2 per a la construcció del temple. Però no és fins al 19 de març de 1882, dia de Sant Josep, que es col·loca la primera pedra. El projecte va ser encarregat inicialment a un altre arquitecte, Francesc de Paula Villar, però Gaudí el va heretar a finals de 1883. El seu nou projecte era molt més ambiciós que el proposat pel seu antecessor. Contemplava la construcció d’un temple amb 5 naus, creuer, absis, deambulatori exterior, 3 façanes i 18 torres. Es tracta del projecte més complex i singular de tots els que Gaudí va emprendre al llarg de la seva carrera professional i al qual va dedicar 43 anys de la seva vida.

Sabies que Gaudí inicialment només va construir sencera la façana del Naixement amb les seves 4 torres perquè era conscient que no la veuria acabada?

Antoni Gaudí, que pretenia crear el temple perfecte, presenta la vida de Jesús i la història de la fe. Les 18 torres estan dedicades a importants personatges de la Bíblia i així es reflecteix en les seves dimensions: 12 d’elles representen els apòstols, 4 els evangelistes, una la Mare de Déu i la més alta de totes Jesucrist, que estarà rematada per una creu que aconseguirà els 172 metres d’altura. Quan estigui acabada, la Sagrada Família serà la construcció més alta de Barcelona i l’església més alta del món.

 

A partir de 1914, Antoni Gaudí va deixar de realitzar obres civils i es va centrar única i exclusivament en la construcció del temple. El 30 de novembre de 1925 es va acabar la construcció del primer campanar de la façana del Naixement. Aquest és l’únic que Gaudí va veure construït, ja que el 10 de juny de 1926 va morir com a conseqüència d’un tràgic accident ocorregut tres dies abans, en ser atropellat per un tramvia. Finalment, la façana del Naixement es va concloure l’any 1930,

Sabies que a la Sagrada Família hi havia escoles per als fills dels treballadors del temple?

Després de la mort de Gaudí, el seu deixeble Domènec Sugrañes va prendre el relleu  de la construcció fins l’any 1938. Malgrat la seva bona predisposició, durant la Guerra Civil Espanyola es produeix un incendi a la cripta que també va afectar les escoles provisionals i el taller on estaven guardats tots els plànols i maquetes que Antoni Gaudí havia deixat perquè altres persones poguessin culminar la seva obra. Aquesta informació no es va recuperar íntegrament, per la qual cosa mai veurem completament allò que l’arquitecte havia imaginat.

La Sagrada Familia

Sabies que la segona façana, la de la Passió, va trigar 22 anys a construir-se? Va començar l’any 1954 i la van acabar el 1976. Van intentar que s’assemblés el màxim possible al que Gaudí tenia en ment.

Arquitectes i evolució de les obres

Des de la seva mort, diversos arquitectes han heretat el llegat de Gaudí, a més de l’esmentat Domènec Sugrañes, hi han participat Isidre Puig Boada, Lluís Bonet i Garí, Francesc de Paula Cardoner Blanch, Jordi Bonet Armengol i Jordi Faulí Oller que ostenta el càrrec des de 2012.

Sabies que la Sagrada Família serà l’edifici més alt de Barcelona i l’església més alta del món amb 172 metres d’altura?

Com tots els temples expiatoris, les fonts d’ingrés de la Sagrada Família només poden ser de donatius i aportacions personals. Gràcies a aquests ingressos i als avanços tecnològics en temes relacionats amb la construcció, és possible que l’obra pugui arribar a acabar-se en el termini establert. Des de l’any 2000 s’ha completat estructuralment i s’han tancat voltes, s’han fet els fonaments de la façana de la Glòria, s’ha finalitzat la façana de la Passió, que va tenir la intervenció de Josep Maria Subirachs, i l’escultor japonès Etsuro Sotoo està finalitzant la decoració de la façana.

Interior de la Sagrada Familia

El 7 de novembre de 2010, el Papa Benedicte XVI va visitar el temple i el va dedicar com a Basílica oficiant ell mateix una missa solemne.

Com hem esmentat abans, les previsions són finalitzar tota la construcció l’any 2026, coincidint amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí. Un moment que s’esdevé molt emotiu per als catalans i devots. Aquest fet té més rellevància si s’obté la declaració de Gaudí com a Sant de l’Església Catòlica, una proposta iniciada l’any 2000 per l’Associació Pro Beatificació Antoni Gaudí.

Per què visitar la Sagrada Família?

El Temple Expiatori de la Sagrada Família és l’última construcció de l’etapa de Gaudí, un lloc únic a Barcelona que a més es convertirà en la Basílica més alta del món quan es finalitzi. Una obra mestra de Gaudí construïda durant més d’un segle.

 

Entre moltes altres meravelles d’aquesta obra, destaca l’espectacular joc de colors i llums que s’aprecia a l’interior en entrar els rajos de sol per les vidrieres, un joc de sensacions que canvia en funció de si es visita de dia o de tarda.

Sabies que des de la Casa Batlló i La Pedrera es pot veure la Sagrada Família?

A més, pots visitar les torres de la Sagrada Família i obtenir unes vistes úniques de la ciutat. Molta gent es pregunta quina torre és millor per visitar. Realment no n’hi ha una de millor ni una de pitjor, però sí que hi ha diferències. En el cas de la Torre de la façana del Naixement, de l’època de Gaudí, no es pot pujar en ascensor fins a dalt del tot, però sí que es pot fer pujant unes estretes escales de caragol, no aptes per a tots els públics.

En cas de no estar en bones condicions físiques, o patir alguna fòbia relacionada amb espais petits, és millor decantar-se per la Torre de la Passió. Sigui com sigui, no hauries de marxar de la Sagrada Família sense visitar les torres, un element importantíssim en l’obra de Gaudí, ja que era el més proper que es podria estar del cel.

Luz interior de la Sagrada Familia

Com arribar a la Sagrada Família?

C/ de la Marina N 41º 24´ 283´´ | E 2º 10´486´´
Metro L2 i L5 Sagrada Família. / Bus 19, 33, 34, 43, 44, 50, 51, B20 i B24.
Accés general: accés general per la façana del Naixement, al carrer de la Marina.

 

Horaris de la Sagrada Família:

De novembre a febrer: de 9:00 a 18:00.
Març i octubre: de 9:00 a 19:00.
D’abril a setembre: de 9:00 a 20:00.
25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener: de 9:00 a 14:00.