Park Güell

Park Güell de Barcelona

El Park Güell de Barcelona va ser dissenyat per Antoni Gaudí entre 1900 i 1914 per encàrrec d’Eusebi Güell. En aquest moment, la relació entre mecenes i arquitecte s’havia consolidat després de diversos encàrrecs realitzats prèviament, com El Capricho, La Finca Güell i el Palau Güell.

L’encàrrec original consistia en crear una urbanització per a famílies acomodades en una finca de més de 17 hectàrees coneguda popularment com la Muntanya Pelada. Aquesta urbanització tenia una sèrie de requisits molt restrictius com, per exemple, que només es podia edificar una sisena part de la finca. A més, la ubicació i l’altura no podien obstaculitzar cap veí del sol o de les vistes al mar, així com a l’esplanada de Barcelona.

El nom de Park Güell va venir donat per la influència i la petició de recrear els parcs residencials britànics que tant havien entusiasmat a Eusebi Güell.
La construcció del parc pertany a l’etapa naturalista de Gaudí, època en què va perfeccionar el seu estil personal amb la inspiració de les formes orgàniques de la natura. Una de les seves grans obres, la Casa Batlló, també destaca com a exemple d’aquesta etapa.

És el Park Güell un lloc imprescindible a visitar a Barcelona?

Aquest parc és una de les icones de Barcelona, una ciutat que compta amb més de 400 dracs que fan referència a la llegenda de Sant Jordi (patró de Catalunya). De tots aquests dracs, el del Park Güell és el més fotografiat i conegut mundialment.

Fins fa poc, el Park Güell es podia visitar gratuïtament, però, a causa de l’alta afluència, l’Ajuntament va decidir regular l’accés establint un aforament limitat i un preu d’entrada. És per això que aconsellem comprar l’entrada amb antelació.
Malgrat això, el Park Güell té espais gratuïts que pots visitar, especialment els exteriors de la zona on pots gaudir de l’arquitectura gaudiniana.
Les vistes de la ciutat són úniques, i és una de les fotos més habituals que il·lustren la Barcelona de Gaudí.

Com arribar al Park Güell?

S’hi pot arribar des de la Línia 3 del metro (línia verda) baixant a les parades de Lesseps o Vallcarca, i des d’allí caminar durant uns 20 minuts fins a l’entrada principal, que es troba al carrer de Larrard.
També s’hi pot arribar amb autobús amb les línies H6, D40, D24 i V19. D’altra banda, el Bus Turístic de la ciutat, en la seva ruta verda, també té una parada al Park Güell.

Horaris: Quan obre el Park Güell? Quan tanca el Park Güell?

Tot i que obre tots els dies de l’any, és important que consultis els horaris del Park Güell perquè van canviant en funció de l’estació de l’any.
Horari d’hivern: De novembre a febrer el parc obre les seves portes de 10:00 a 18:00
Horari d’estiu: De maig a agost, el parc obre de 10:00 a 21:00h
Al març i a l’octubre obre de 10:00 a 19:00h
A l’abril i al setembre obre de 10:00 a 20:00h

Recorda: Tingues en compte que l’última entrada sempre és una hora abans del tancament.

La història del Park Güell

Vols conèixer una mica més d’història? Ja hem parlat de l’origen, però hi ha coses que potser no coneguis i et semblin curiositats interessants del Park Güell. Aquí en tens algunes:

Les obres es van iniciar a l’octubre de 1900. El primer que es va fer va ser anivellar els terrenys per poder construir posteriorment els diferents habitatges. Aquesta primera fase va acabar l’any 1903, any en què també es va acabar la tanca exterior del recinte, així com el refugi per a cotxes de cavalls.
Antoni Gaudí va idear diversos sistemes de captació i emmagatzematge d’aigües per poder regar la vegetació i evitar l’erosió del terreny que podien provocar els períodes pluvials de major intensitat.
Antoni Gaudí va traslladar la seva residència al Park Güell l’any 1906, juntament amb el seu pare i la seva neboda.

La famosa sala hipòstila es va acabar de construir l’any 1907 i està inspirada en la Ciutat Grega de Delfos. Tot i que també es coneix com a Sala de les 100 columnes, només en té 86

Amb l’inici de la I Guerra Mundial l’any 1914 i després de veure les dificultats que presentava la venda de les diferents propietats, l’obra es va paralitzar i es va abandonar per complet. Aquell any només hi havia 2 cases construïdes, una d’elles d’Eusebi Güell, que es va traslladar a viure al seu somiat parc l’any 1907. Les principals dificultats que presentava la urbanització eren el transport per arribar-hi i la seva exclusivitat.
Tot i que no hi havia residents, és cert que durant aquests anys Eusebi Güell permetia la celebració de festes i actes cívics a la gran plaça, que en general sempre comptaven amb el beneplàcit d’Eusebi i la resta dels residents.


L’any 1918 mor Eusebi i els hereus ofereixen el parc a l’Ajuntament de Barcelona, que va acordar la seva compra l’any 1922. No va ser fins l’any 1926 que va obrir com a parc municipal i, des d’aleshores, és el parc més important i rellevant de la ciutat.

Aquest parc tan volgut i apreciat pels barcelonins va passar a ser-ho també del món sencer després de ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1984.