Obres destacades

Mentre estudiava arquitectura, Antoni Gaudí ja col·laborava com a delineant amb els seus professors, amb qui va fer desenes de projectes. El principi de la seva carrera professional va coincidir amb l’arribada de la llum elèctrica a Barcelona (la primera gran central és del 1883) i des d’un bon començament va destacar com a dissenyador d’enllumenat públic i privat i es va encarregar de la il·luminació de diferents places, com per exemple els fanals del Pla de Palau i de la plaça Reial (1879). En aquesta primera etapa Gaudí es consolida com a arquitecte i decorador popular, i accepta diferents projectes per a cooperatives obreres, així com sales de cinema, bars i restaurants, sense oblidar el disseny de mobiliari, llums i aparadors.

Fanals per a la Plaça Reial i Pla de Palau

El primer gran projecte de Gaudí va ser la Casa Vicens (1883-1888), clarament influenciada per l’arquitectura oriental, que va apassionar l’arquitecte en una època en què a la ciutat proliferaven els salons àrabs. Allà Gaudí supera la influència dels seus professors, que promulgaven l’historicisme i el romanticisme.

1883, un any clau

Va ser justament un professor seu, Joan Martorell, qui li va presentar el 1883 Eusebi Güell, personatge destacat de la burgesia catalana que va esdevenir el seu principal mecenes. Gràcies a ell va poder continuar aplicant els principis orientalistes, com a El Capricho (1883-1885), i directament per a ell va fer algunes de les seves obres més destacades, com ara la Finca Güell i el Palau Güell, entre el 1883 i el 1890, o ja més endavant el Park Güell i la cripta de la Colònia Güell, entre el 1900 i el 1914.

Curiosament, el mateix dia que va conèixer Eusebi Güell, Joan Martorell va oferir a Gaudí continuar les obres de la Sagrada Família, projecte que fins aleshores havia dirigit un dels seus professors, Francisco del Villar. Sense cap mena de dubte, aquell dia va canviar la vida d’Antoni Gaudí.

Palau Güell

Palau Güell

La plenitud de l’artista

Així va continuar la prolífica carrera de Gaudí, treballant sobretot per a la burgesia catalana, que tornava de Cuba amb molts diners després que Espanya perdés l’illa el 1898. Així doncs, van coincidir en el temps una burgesia benestant amb ganes de demostrar el seu estatus i una de les primeres generacions d’arquitectes de la ciutat, cosa que va donar lloc al naixement del modernisme català, inspirat, entre d’altres, pel catolicisme i la natura. D’aquesta època primerenca també és la Casa Calvet (1898-1900), d’estil barroc, i l’obra més conservadora de Gaudí.

Després va venir la Casa Batlló (1904-1906), l’única obra cent per cent modernista de l’arquitecte i un dels màxims exponents del moviment de tot el món. Una obra inspirada en el mar Mediterrani, feta en la plenitud de l’artista i amb total llibertat creativa. En aquest cas, Gaudí va reformar de cap a peus l’edifici que, curiosament, també havia projectat un professor seu, Emilio Sala. Aquest període de la seva carrera conclou amb la Casa Milà (1906-1912), concebuda com una casa moderna més que no pas modernista, que va tancar una etapa i que va ser l’última col·laboració de Gaudí amb la burgesia, enmig de les controvèrsies que va generar l’obra.

Casa Batlló

Última etapa

A partir del 1912 i fins que va morir, el 1926, Gaudí va abandonar-ho tot per centrar-se exclusivament en la construcció de la Sagrada Familia, obra en què ja feia 30 anys que treballava. Es va instal·lar a viure al temple, al seu estudi, en un dels barris més humils de la ciutat, i es va submergir per complet en la seva feina i en una vida d’asceta. D’aquesta manera, aquest home profundament catòlic que va començar sent l’arquitecte del poble i que va viure la seva plenitud treballant per a la burgesia, va acabar convertint-se en l’anomenat “arquitecte de Déu”.