Un interior ple d’art

L’interior de Casa Batlló és un prodigi del disseny. Gaudí va col·laborar amb els millors artesans de l’època treballant el ferro forjat, la fusta, vidrieres, taulells de ceràmica, ornaments de pedra…

Quan es recorre la casa, els detalls no deixen de sorprendre. Les portes dels pisos s’identifiquen amb lletres de trets modernistes. Els vidres de cada replà distorsionen les manises del celobert transformant-les en belles ones d’aigua. Els poms i passamans tenen formes ergonòmiques… És una obra d’art total, on l’artista intervé en tot: disseny, color, forma, espai i llum.

Tota aquesta exuberància et desborda, però el més sorprenent és que sempre està supeditada a la funcionalitat. Bellesa i funció s’uneixen en cada zona de l’edifici, des del vestíbul fins al terrat.

Interior de la Casa Batlló

Vestíbul

Des del vestíbul comunitari de la planta baixa, i a través d’una imponent reixa modernista, s’accedeix al vestíbul privat de la família Batlló, primera parada de la visita. Aquest espai evoca un ambient submarí que transporta al món fantàstic de Juli Verne, amb lluernaris que semblen closques de tortuga, parets abovedades de formes sinuoses i una espectacular escala de fusta. El seu passamans, tallat en fusta noble, representa l’espinada d’un gran animal que s’eleva per buits impossibles.

Vestíbulo

Planta Noble

La Planta Noble és el cor de la casa, un saló únic que representa la màxima expressió del modernisme i que ens explica com vivia la burgesia de l’època.

En aquesta planta hi trobem, primer, el despatx del Sr. Batlló i una curiosa xemeneia en forma de bolet. Després s’accedeix al saló principal de la casa, on el protagonista és un finestral de grans dimensions que conforma una tribuna al Passeig de Gràcia ideal per veure i ser vist. Entre altres elements, destaquen les grans portes de roure amb formes orgàniques en les quals Gaudí va integrar vidres de colors i un sostre totalment ondulat, que fa al·lusió a la força del mar.

Planta Noble

Celobert

El celobert és una part fonamental de la Casa, ja que a través d’ell es distribueix l’aire i la llum que entren per la claraboia principal. Gaudí va ampliar-lo (n’hi havia un i en va fer dos) amb l’objectiu que la llum natural arribés a totes les habitacions de la Casa. A més, el va revestir amb manises de diferents tons de blaus (més intensos a la part superior i més clars a la inferior) amb la finalitat d’aconseguir una distribució uniforme de la llum.

Seguint la mateixa lògica, les finestres superiors són més petites i, a mesura que anem descendint, es van fent més grans (perquè entri més llum). La part inferior de les finestres incorpora unes escletxes de fusta que poden obrir-se o tancar-se per graduar la ventilació.

A la part central del celobert Gaudí hi va instal·lar l’ascensor, amb una bella cabina de fusta que encara continua en funcionament.

Patio de luces

Celobert

Jardí interior

Des del menjador privat de la família Batlló, situat a la part interior de la Planta Noble, s’accedeix a un exclusiu pati posterior, un petit oasi enmig de la ciutat pensat per gaudir-lo a la tarda. Aquest espai destaca pel seu paviment i per les jardineres recobertes de ceràmica i vidre com a gran element decoratiu.

Jardí interior

Jardí interior

Golfes

Les golfes formen un dels espais més singulars, una combinació exquisida d’estètica i funcionalitat. Es tracta d’una zona de serveis per als inquilins de l’immoble que inclou safaretjos, trasters…

Es caracteritzen per la senzillesa de les seves formes, la inspiració mediterrània expressada a través del color blanc i per la omnipresència de la llum. Destaca una successió de 60 arcs catenaris que formen un espai que evoca el costellam d’un animal.

Golfes

Terrat

Al terrat, destaca el que popularment es coneix com el llom del drac, que caracteritza la façana i que Gaudí representa amb teules de diversos colors.

No obstant això, els autèntics protagonistes del terrat són els quatre conjunts de xemeneies de formes sinuoses i policromades, dissenyades per impedir que l’aire rebufi cap a l’interior de l’edifici.

Una vegada més, bellesa i funcionalitat s’uneixen a la Casa més bella i representativa del modernisme català.

Terrat

Terrat