Història de la Casa Batlló

La Casa Batlló està situada al número 43 del Passeig de Gràcia, un carrer que antigament unia la ciutat amb la Vila de Gràcia, avui plenament integrada com a barri de la ciutat.

Urbanització del Passeig de Gràcia

A partir de 1860, any en què s’aprova un ambiciós pla urbanístic a Barcelona (Pla Cerdà) el Passeig de Gràcia es perfila com el seu eix principal i comencen a assentar-s’hi les residències de les famílies més il·lustres de la ciutat. D’aquesta manera, al segle XIX el carrer es va convertir en un passeig per a vianants i cotxes de cavalls, i a partir del segle XX en una avinguda principal per als automòbils.

Originalment, l’edifici va ser construït l’any 1877 per Emili Sala i Cortés (un dels professors d’arquitectura de Gaudí), quan a Barcelona encara no hi havia llum elèctrica. L’any 1903 el va adquirir D. Josep Batlló i Casanovas, un industrial tèxtil propietari de diverses fàbriques a Barcelona i destacat home de negocis.

Passeig de Gràcia 1877

Plan Cerdà

Construcció de Casa Batlló

D. Josep Batlló va concedir total llibertat creativa a Antoni Gaudí, encarregant-li unes obres que en principi consistien a derrocar l’edifici. No obstant això, gràcies l’audàcia de Gaudí, es va descartar l’enderrocament de la Casa i es va dur a terme una reforma integral entre 1904 i 1906. L’arquitecte va canviar completament la façana, va redistribuir els envans interiors, va ampliar el celobert i va convertir el seu interior en una autèntica obra d’art. A més del seu valor artístic, l’obra revesteix una enorme funcionalitat, més pròpia del nostre temps que del passat. Fins i tot hi ha qui veu en ella elements precursors de les avantguardes arquitectòniques de finals del s. XX.

Família Batlló

La Mansana de la Discòrdia

Al costat de Casa Batlló i a la mateixa època, destacats arquitectes van reformar altres cases que en el seu moment van competir pels premis urbanístics convocats per l’Ajuntament de Barcelona. És per aquest motiu que aquest tram es coneixia com la Mansana de la Discòrdia. Aquestes cases també són modernistes i, juntament amb Casa Batlló, actualment formen un conjunt únic format per:

– Casa Amatller (by the architect Josep Puig i Cadafalch).
– Casa Lleó Morera (by Lluís Domènech i Montaner).
– Casa Mulleras (Enric Sagnier).
– Casa Josefina Bonet (Marcel-li Coquillat).

L’illa de la Discòrdia

Història recent

La Casa Batlló va deixar de pertànyer a la família Batlló a la dècada dels 50. Després d’acollir diferents empreses i particulars, des de la dècada dels 90 l’edifici està en mans dels actuals propietaris, la família Bernat, que ha restaurat íntegrament la casa.

L’any 1995 la família obre la casa a la societat i presenta aquesta joia arquitectònica al món, oferint l’espai per a esdeveniments. A partir de 2002, coincidint amb l’Any Internacional Gaudí, Casa Batlló acull també visites culturals. Ambdues activitats es desenvolupen en l’actualitat innovant constantment en la seva oferta i continguts.

Actualment, Casa Batlló és Patrimoni Mundial de la UNESCO i una icona de Barcelona, una parada imprescindible per conèixer l’obra de Gaudí i el modernisme en la seva màxima expressió. També és un dels atractius culturals i turístics millor valorats, amb 1 milió de visitants a l’any.