Una façana sorprenent

La Casa Batlló és una apologia de la felicitat, un llenç d’inspiració marina, un món oníric que evoca la natura i la fantasia.

La seva façana és la porta d’entrada a aquest univers simbòlic, i contemplar-la inspira sentiments que tenen de fons un continu diàleg amb la llum i el color. La seva espectacularitat no deixa ningú indiferent i fa que els transeünts s’aturin a mirar-la a qualsevol hora del dia.

Llibertat i atreviment

Gaudí va dotar la Casa Batlló d’una façana original i plena d’imaginació, actuant com un pintor lliure i feliç. D’aquesta manera, va crear una façana exuberant i marina, afegint-hi escultures involuntàries, materials reciclats i objectes descontextualitzats que va convertir en art.

Destaca l’efecte d’una superfície ondulada on la pedra, el vidre i la ceràmica són els protagonistes. Quan la façana rep la primera llum del matí, la lluentor i els centelleigs la doten de vida i d’un moviment harmònic i equilibrat, com si fos un element viu del paisatge urbà. Llum i color s’uneixen per convidar-te a un viatge pel mar, la bellesa i l’alegria.

Plantes principals

A les plantes Baixa, Noble i Primera, la façana incorpora esveltes columnes de pedra de formes òssies decorades amb elements florals típicament modernistes.

D’altra banda, les baranes de les balconades tenen forma de màscares. Estan fetes de ferro colat en una sola peça i fixades mitjançant dos punts d’ancoratge, de manera que en sobresurt una part.

Al nivell de la Planta Noble, Gaudí va incorporar una gran tribuna (per veure i ser vist) que sobresurt uns metres per damunt del Passeig de Gràcia. També hi va afegir un finestral de grans dimensions i de forma ovalada.

Teulada

L’edifici està coronat per una espectacular teulada formada per grans escates que simulen el llom d’un animal. La seva part superior està formada per peces esfèriques de grans dimensions amb colors canviants d’un extrem a un altre.

L’altre element principal és una torre de la qual sobresurt una creu de quatre braços que apunten als punts cardinals.

Interpretacions

El coronament de la façana, semblat al llom un drac, unit a la creu de quatre braços (que representaria l’empunyadura d’una espasa), han donat lloc a interpretacions populars entorn de la llegenda de Sant Jordi, patró de Catalunya. Explica la llegenda que Sant Jordi va matar el drac amb la seva espasa per salvar la princesa i el poble de la fúria de l’animal. En aquesta interpretació, el disseny de la teulada simbolitzaria l’espasa clavada al drac, i les columnes amb forma d’ossos recordarien les seves víctimes. De fet, al llarg de la història Casa Batlló has estat coneguda com la casa dels ossos o la casa del drac.

Altres persones han vist en ella un paisatge aquàtic que recorda la sèrie d’olis de Monet Els nenúfars, a causa del recobriment colorista de ceràmica vidriada i fragments de cristalls trencats. Un altre geni, Salvador Dalí, incideix en aquesta interpretació marina:

“Gaudí ha construït una casa segons les formes del mar, representant les ones en un dia de calma. Veritable escultura dels reflexos dels núvols crepusculars a l’aigua, dels quals emergeixen les formes d’aigua estesa, formes d’aigua que s’estenen, formes d’aigua estancada, formes d’aigua emmiralladora i formes d’aigua arrissades pel vent”.

Per la seva banda, Gaudí mai va explicar la seva obra i va dirigir l’obra de façana des de l’exterior, sense plànols precisos, com era habitual en ell. D’aquesta manera ens va deixar una Casa plena de símbols, un imaginari fantàstic, un llenç que explica una història pràcticament indesxifrable perquè cadascú la completi amb la seva pròpia imaginació.