Barcelona i el Modernisme

Si hi ha un moviment artístic que ha forjat la personalitat de Barcelona es el Modernisme. Si tinguéssim la capacitat de teletransportar-nos al passat per visitar la Barcelona premodernista ens semblaria impossible reconèixer-la.

Però…, quan i per què sorgeix el Modernisme?

Orígens del Modernisme

Aquest moviment eclèctic sorgeix a la fi del segle XIX i travessa tota Europa. De fet, rep diferents noms: Art Nouveau (a França, Bèlgica, Espanya i Hispanoamèrica), Liberty o Floreale (a Itàlia), Jugendstil (a Alemanya i països nòrdics), Modernisme (a Catalunya)…

Com gairebé sempre que s’origina un corrent nou, el modernisme neix amb la intenció de crear un art nou, lliure i modern, que suposa una ruptura amb tot l’anterior. Vol allunyar-se tant de les tradicions academicistes (com ara l’historicisme) com dels moviments rupturistes (realisme o impressionisme)

Context històric


Si recopilem el context històric, ens trobem amb el brou de cultiu perfecte perquè el Modernisme s’impregnés a cada cantonada de la nova Barcelona que s’estava creant:

 

La Revolució Industrial que suposa una ruptura en tots els sentits i propicia un clima de canvi.

LaPrimera Exposició Universal d’Espanya, la de l’any 1888, organitzada a Barcelona. Un dels detonants perquè la ciutat es bolqui en la construcció d’edificis i doni lloc a multitud de canvis urbanístics.

L’auge econòmic fruit, no només de la revolució industrial, sinó del “desastre del 98” i la pèrdua de les últimes colònies. Moltes de les persones que havien marxat a “fer les Amèriques” van tornar amb fortunes, envoltats d’un aire de modernitat i amb el desig de canviar les coses.

A Barcelona es viu un moment d’exaltació dels valors catalans a través del moviment de la Renaixença. És per això que aquesta nova burgesia que s’està formant i que inverteix en cultura, art i arquitectura compta amb una forta inquietud i sentiment nacional.

El naixement del Pla Cerdà. Paral·lelament, i com a resposta a aquest accelerat ritme de creixement, sorgeix el Pla Cerdà, que buscava eixamplar la ciutat més enllà de les antigues muralles. Ildefons Cerdà es va basar en una estructura de quadrícules, que és el que avui es coneix com l’Eixample.

Característiques del Modernisme a Barcelona

El Modernisme a Barcelona acaba sent un corrent cultural que es manifesta en les arts i el pensament, i que aconsegueix la seva plenitud en l’arquitectura. Contribueix inqüestionablement a la transformació de Barcelona perquè és una explosió de color, d’exuberància decorativa, de línies ondulants i sinuoses (la línia corba és la línia de Déu, com diria el propi Gaudí), i de recuperació de totes les arts aplicades a una arquitectura original i innovadora: escultura, pintura, ceràmica, vidre i ferro forjat.

Un reflex n’és la façana de la Casa Batlló, una autèntica explosió de creativitat i materials inspirada en la naturalesa i en la llegenda més coneguda de la cultura catalana: La llegenda de Sant Jordi.

Arquitectes destacats del Modernisme català

Aquesta personalitat pròpia del Modernisme català en l’arquitectura es deu a genis com ara Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch i a qui es considera el màxim representant del Modernisme: Antoni Gaudí.

Sobre Domènech i Montaner podem dir que va jugar un paper molt important en la definició del “Modernisme arquitectònic” gràcies a un article que va presentar en el qual mostra les claus perquè l’arquitectura reflecteixi el caràcter nacional català. Creador d’altres obres modernistes tan importants com el Palau de la Música Catalana i l’Hospital de Sant Pau. Com a dada curiosa sobre aquest personatge, podem dir que va ser professor de Puig i Cadafalch, Antoni Gaudí o Josep Mª Jujol…

Josep Puig i Cadafalch construeix la Casa Amatller l’any 1900 i barreja estil romànic, gòtic, barroc…El sostre de la façana, de fet, recorda a les cases dels Països Baixos però poca gent sap que no va crear el sostre triangular simplement per estètica sinó que ho va fer per camuflar l’estudi de fotografia del senyor Amatller (que estava situat a la terrassa de l’edifici).

Sobre Antoni Gaudí, aquí tens més informació sobre les seves obres destacades i biografia.

Obres modernistes al Passeig de Gràcia

Antigament, la via que unia la ciutat de Barcelona amb el poble de Gràcia, es deia “el camí de Jesús”. Va passar el temps, les muralles van caure i el Pla Urbanístic d’Ildefons Cerdà va traçar l’actual Passeig de Gràcia. Els barcelonins sortien a passejar pel Passeig de Gràcia per gaudir de les botigues més luxoses i els empresaris més adinerats volien construir les seves cases en aquesta “milla daurada”.

Això és el que va fer l’empresari tèxtil Josep Batlló, que no només va escollir el lloc més emblemàtic sinó també l’arquitecte més destacat de l’època, Antoni Gaudí.

Per a això, compra un sobri edifici amb la intenció de convertir-lo en quelcom espectacular. Però aquest edifici no només estava situat en ple Passeig de Gràcia sinó que, a més, estava a la mateixa illa de cases que la  Casa Amatller i la Casa Lleó i Morera.

Moltes són les veus que afirmen que Gaudí va acceptar de grat aquest encàrrec pel gust de compartir espai amb els millors arquitectes de l’època: Domènech i Montaner (creador de la Casa Lleò i Morera) i Puig i Cadafalch (autor de la Casa Amatller)

Quin va ser el resultat? Tres edificis modernistes únics creats pels arquitectes més importants del Modernisme i rivalitzant per ser la construcció “més bella”. D’aquí que siguin coneguts, en referència a la mitologia grega, amb el sobrenom de “la mansana de la discòrdia”.

Curiositats del Modernisme a Barcelona

Com a colofó, i ressaltant encara més la importància del Modernisme a Barcelona, cal destacar que és la ciutat amb més edificis modernistes de la Llista del Patrimoni Mundial (amb un total de 9, dels quals 7 són obra d’Antoni Gaudí). De fet, la ciutat compta amb una “Ruta del Modernisme” i sabràs si estàs dins d’alguns dels seus eixos principals si passejant pel carrer trepitges una rajola amb el famós “panot de flor”, també conegut com a “flor de Barcelona” o “rosa de Barcelona”.

Aquestes rajoles amb forma de flor s’han convertit en un dels elements més representatius i icònics de la ciutat.

I és que si alguna cosa podem dir de Barcelona és que l’art és on menys t’ho esperes, fins a sota les teves sabates!