L’illa de la Discòrdia

L’anomenada “Illa de la Discòrdia” és el conjunt d’edificis modernistes més famós de Barcelona, integrats en una sola façana. És l’illa situada al Passeig de Gràcia entre els carrers d’Aragó i de Consell de Cent, i és una mostra dels contrastos de les diverses tendències arquitectòniques del moment.

Al n. 35 d’aquest carrer hi ha la Casa Lleó Morera, de Domènech i Montaner; una mica més endavant, trobem la Casa Amatller, dissenyada per Puig i Cadafalch, i la Casa Batlló, obra deGaudí.

El nom de la “Poma de la Discòrdia” (agafat del castellà), remet al casament de Peleu i Tetis de la mitologia grega, on s’hi havia convidat a tots els Déus a excepció de la Deesa de la Discòrdia, Eris, la qual es va presentar a l’enllaç amb una poma daurada a mode de regal amb la paraula Kallisti (a la més bella). Vàries Deeses es van barallar per tal d’obtenir la poma, Zeus va acabar amb l’enfrontament ordenant que Paris, príncep de Troya, seria qui emetria el judici. Paris finalment li va oferir el fruit a Afrodita.

S’han trobat simil·lituts entre aquest episodi i la rivalitat existent entre els arquitectes del modernisme i en realitat, entre els seus propietaris per tenir l’edific més bell de la citada illa de cases de Passeig de Gràcia. A més a més, el paral·lelisme que ofereix el fet de que en l’episodi grec el símbol sigui una poma i que també, en castellà, es parli de la “manzana de casas”.